Spelregels en puntentelling tijdens bowlen: zo werkt het

Hoe vindt de puntentelling tijdens bowlen plaats? Voor elke kegel die jij omver gooit krijg je 1 punt. In totaal zijn er 10 kegels. Maar er zijn ook bonuspunten te scoren als je een strike of spare gooit. 

Met een strike verdien jij 10 punten plus daarbij opgeteld de punten van de twee volgende beurten. 

Wanneer je een spare gooit verdien je ook 10 punten. Hierbij krijg je één keer de bonuspunten van de volgende beurt. In dit artikel lees je alles over de spelregels en puntentelling tijdens bowlen.

Spelregels en puntentelling tijdens bowlen: het spelverloop

Elk potje bowlen bestaat uit tien beurten. Deze beurten worden ook wel frames genoemd. Elke speler krijgt per frame 2 beurten om alle pins om te gooien. Elke pin is 1 punt waard, maar je behaalt bonuspunten tijdens het gooien van een strike of spare.

Spelregels en puntentelling tijdens het bowlen: een strike gooien

Wanneer je een strike gooit, gooi je in één keer alle tien de kegels om. De volgende speler na jou is gelijk aan de beurt. Na het gooien van een strike verdien jij 10 punten, waarbij de punten van de eerst twee volgende beurten nog bij opgeteld worden.

Deze punten tellen pas mee nadat de volgende beurt is geweest. Deze punten tellen bij elkaar op bij een achtereenvolgende strike. Dit kan tot maximaal 30 punten.

Maximum aantal punten

De maximaal aantal punten die te behalen is bij bowlen, is 300 punten. Dit wordt ook wel een ‘perfect game’ genoemd. Hierbij heb je 12 strikes achter elkaar gegooid. 

Spelregels en puntentelling tijdens bowlen: een spare gooien

Als je in twee beurten alle tien de kegels omver gooit, heb jij een spare gegooid. Met het gooien van een spare verdien je ook 10 punten. Je krijgt dan één keer de bonuspunten van de volgende beurt. Na het gooien van een spare kan je maximaal 20 punten krijgen als je de beurt erna alle kegels in één keer omver gooit.

Wanneer een speler in het tiende frame een spare gooit, krijgt een speler nog een laatste kans om de bonuspunten uit het laatste frame te innen.

Spelregels en puntentelling tijdens bowlen: een open frame

Als het een speler niet lukt om binnen de twee frames alle tien de kegels omver te gooien, spreekt men over een open frame. Zodra een speler een open frame heeft gegooid, dan krijgt de speler enkel de punten welke in dat frame gescoord zijn. Heb jij verloren? Gelukkig zijn er genoeg goede smoesjes om je verlies goed te praten.

Regels op de baan

Er zijn ook enkele regels waar je je bij elke bowlingbaan aan moet houden.

Er zijn ook enkele regels waar je je bij elke bowlingbaan aan moet houden.

  • Stap niet over de foutstreep;
  • Het dragen van bowlingschoenen is verplicht, mits anders aangegeven;
  • Het is verboden met meer dan 1 bal tegelijkertijd te gooien op dezelfde baan;
  • Het is verboden anders dan op onderhandse manier te werpen;
  • Het is verboden anders dan richting de kegels op de eigen baan te werpen;
  • Het is verboden op de bowlingbaan te lopen

Hier gooi jij strikes en spares: de beste bowling deals van Nederland

Zin gekregen om te komen bowlen? Bekijk dan de beste bowling deals van Nederland!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Dit is iets voor jou

De beste deals voor jou