Hoe werkt de puntentelling tijdens bowlen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Weet jij hoe je moet winnen met een potje bowlen? Natuurlijk, de meeste kegels omver gooien. Maar hoe werkt de puntentelling precies bij bowlen? Voordat je de volgende keer je vrienden kan verslaan op de bowlingbaan is dat wel zo handig om te weten. Zo werkt de puntentelling bij bowlen!

Strikes en spares

Om te beginnen krijgt elke speler twee beurten. Na jouw twee beurten is de volgende speler aan de beurt en zo wisselen jullie elkaar af. In deze twee beurten is het aan jou de taak om de kegels (ook wel pins genoemd) omver te gooien. Elke kegel die jij omgooit is een punt. In totaal zijn er 10 kegels die in een driehoek staan opgesteld aan het einde van de baan. 

Ben jij dat natuurtalent die in de eerste beurt gelijk alle 10 kegels omgooit? Dan heb jij een strike gegooid! Jouw beurt is nu voorbij en de volgende speler is aan de beurt. Gooi jij in je eerste beurt bijvoorbeeld 4 kegels om? Geen zorgen! In jouw tweede beurt krijg je de kans om de andere 6 kegels omver te gooien. Lukt het jou dan om de overige kegels omver te gooien? Dan heb je een spare gegooid! 

Dit zijn de tekens die je op het score bord ziet:

  • Strike = x
  • Spare = /
  • Geen kegels om= –

Puntentelling van bowlen

Voor elke kegel die jij omver gooit krijg je 1 punt, maar er zijn ook bonuspunten te scoren. Deze krijg je als je een strike of spare gooit. Gooi jij een strike? Dan verdien jij 10 punten plus daarbij opgeteld de punten van de eerstvolgende beurt. Deze punten tellen pas mee nadat de volgende beurt geweest is. Deze punten tellen bij elkaar op bij elke achtereenvolgende strike. Dit kan tot maximaal 30 punten.

Gooi je een spare? Dan verdien jij ook 10 punten! Hierbij krijg je één keer de bonuspunten van de volgende beurt. 

De maximaal aantal punten die te behalen is, is 300 punten! Dit wordt ook wel een ‘perfect game’ genoemd. Hierbij heb je 12 strikes achter elkaar gegooid. 

Ben jij de strike master en ga jij voor die 300 punten? Boek dan snel jouw bowling baan bij een van de bowling banen in Nederland

Afke Tine

Afke Tine

Recent Posts

Bowling deals

De Korf
Leusden, Utrecht