Welke bowlingbal past bij jou?

Een bowlingbal van hout en rubber

Het is natuurlijk logisch dat een bowlingbal rond is, maar weet jij waar een bowlingbal vroeger van gemaakt werd? Hout en later geperst rubber. Later werden er ook gaten in geboord om je vinger in te kunnen doen. Tegenwoordig is een bowlingbal gemaakt van polyester. 

Het gewicht van de bowlingbal

In de bowlingbal zit een gewichtsblok wat het gewicht van de bowlingbal bepaald. Dit gewichtsblok is bepalend voor de snelheid en de ‘hook’ van de bal. De ‘hook’ van de bal is kant waar de bowlingbal naar toe gaat op het einde van de baan. Voor rechtshandigen is dat van rechts naar links en voor linkshandigen is dat van links naar rechts. 

Het gewicht van een bowlingbal varieert van 2,7 kg tot 7,2 kg. Nu denk je misschien, huh er staat soms ook 13 op een bowlingbal. Dat klopt! Het gewicht is namelijk aangegeven in ponden. Op deze manier kan je de bowlingballen verdelen:

  • Kinderen: 6 tot 10 pond
  • Dames: 10 tot 14 pond
  • Heren: 13 tot 16 pond

Het is bij een bowlingbal uitkiezen ook belangrijk om te kijken of jouw vingers goed in de gaten van de bowlingbal passen. Kun je de bal prettig vasthouden? Glipt hij niet uit je handen maar laat hij wel gemakkelijk los? Dan is de bal perfect voor jou! 

Het gewicht van Strike-ballen

De naam zegt het al, deze bal is perfect om strikes mee te gooien. In deze ballen is het gewicht niet gelijkmatig verdeeld, maar zijn de zwaardere delen als een soort paddestoel vorm in de bowlingbal verwerkt. Deze bal zal op het einde van de baan afdraaien naar links of rechts. Je hoeft met deze bal zelf niet meer een effect te gooien. Deze bowlingballen zijn niet op elke bowlingbaan te vinden, vraag het personeel ernaar! 

Het gewicht van Spare-ballen

Deze ballen zijn perfect voor beginners en worden bij bijna alle bowlingcentrums zijn spare-ballen te vinden. Dit zijn gewone bowlingballen om spares mee te gooien, maar je kunt er ook strikes mee gooien. Bij deze bowlingballen is het gewicht gelijkmatig verdeeld en ze worden gebruikt om recht op de kegel te mikken. 

Nu je alles weet over bowlingballen ben je helemaal klaar om de bowlingbaan op te gaan. Pak de juiste bowlingbal die bij jou past en gooi die strike! 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Dit is iets voor jou

De beste deals voor jou